Pogosta vprašanja

 

Zakaj se ZRCola na mojem računalniku ne posodablja samodejno?

Če niste te možnosti med namestitvijo ročno onemogočili, se ZRCola po privzetih nastavitvah posodablja samodejno.

Pri uporabnikih Windows 10 lahko zaradi načina delovanja razporejevalnika opravil prihaja do težav s posodobitvijo zgodnejših testnih različic ZRCole (do vključno 2.0-beta10).
Težave lahko rešite na tri načine:

  • računalnik pustite prižgan čez noč,
  • ročno zaženite opravilo za posodobitev ZRCole v razporejevalniku opravil,
  • ročno namestite najnovejšo različico ZRCole.

 

Je uporaba ZRCole brezplačna?

Uporaba programa ZRCola je brezplačna in določena z licenco GNU General Public License v3.

Besedilo, nastalo z uporabo ZRCole, mora biti v opombi ali na drugem ustreznem mestu v publikaciji opremljeno z naslednjim zapisom (več jezikov):

Besedilo je bilo pripravljeno z vnašalnim sistemom ZRCola (http://zrcola.zrc-sazu.si), ki ga je na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU v Ljubljani (http://www.zrc-sazu.si) razvil Peter Weiss.

 

Ali je mogoče ZRColo dograjevati?

Za sprotni razvoj in posodabljanje ZRCole v sodelovanju s podjetjem Amebis skrbi Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.

Uporabniki lahko zaprosijo za vnos novega znaka v pisavo, in sicer preko spletne strani s pomočjo kontaktnega obrazca ali v samem programu preko funkcije Zahtevaj nov znak.

ZRColo je mogoče samostojno dograjevati v skladu z GNU General Public License v3.

 

Kaj pomeni ime ZRCola?

Ime ZRCola je bilo izbrano zato, ker je bil sistem razvit na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša na Znanstvenoraziskovalnem centru (ZRC) SAZU v Ljubljani predvsem za potrebe dela pri projektu Slovanski lingvistični atlas (z uveljavljeno rusko kratico OLA za Общеславянский лингвистический атлас) ob upoštevanju dosežkov slovenske dialektologije in slovenskih dialektoloških del, kot je npr. Slovenski lingvistični atlas.

 

V kakšnem razmerju sta pisavi ZRCola in 00 ZRCola?

Z izdajo sistema ZRCola 2 je zaradi neskladnosti s poimenovalnimi standardi pisav prvotno poimenovanje 00 ZRCola zamenjalo poimenovanje ZRCola. Spremenilo se je le ime pisave, nabor znakov in njegova umestitev v pisavi se s preimenovanjem nista spremenila. Pretvorba besedila iz ene pisave v drugo tako ne zahteva posebnih naporov, saj zadošča sprememba nastavitve pisave v urejevalniku besedila. Besedilo pri tem ostane nespremenjeno.